Facebook Pixel

Npu ve Npi Arasındaki Fark Nedir? NPI ve NPU demir çelik kullanılan imalatlarda tercih edilen çelik profil çeşitlerindendir. Her ikisi de çeşitli makine parçalarının yapımında kullanılsa da NPU ve NPI demir arasında bazı farklar bulunur. Aklınızda çelik profilleri hakkında sorul...
Devamını Oku 02 Eylül, 2021 | Mustafa A. | {{ blogViewCount }} Görüntülenme

Npu ve Npi Arasındaki Fark Nedir?

NPI ve NPU demir çelik kullanılan imalatlarda tercih edilen çelik profil çeşitlerindendir. Her ikisi de çeşitli makine parçalarının yapımında kullanılsa da NPU ve NPI demir arasında bazı farklar bulunur. 

Aklınızda çelik profilleri hakkında sorular varsa cevabını burada bulabilirsiniz. İsterseniz çelik profil nedir sorusunun cevabını vererek başlayalım.

Çelik Profil Nedir?

Ağır çeliklerin kullanılması gereken alanlarda malzemenin tonajından dolayı çeşitli sıkıntılar çıkabilir. Ayrıca çeliğin ağırlığı maliyeti de etkilediğinden imalat sırasında büyük paralar harcanmasına sebep olabilir. Bunun yerine %35-40 oranında daha hafif fakat aynı dayanıklılık seviyesine sahip çelik profiller kullanarak çeşitli avantajlar elde edebilirsiniz.

Öncelikle malzemenin ağırlığı azalacağından işlemesi ve taşıması çok daha kolay olacaktır. Bununla beraber imalat sırasında maliyetten tasarruf da edilebilir. Çelik profilin NPU demir ve NPI demir gibi pek çok farklı türü bulunur.

Çelik Profil Çeşitleri

Çelik profil çeşitleri özelliklerine göre birbirlerinden ayrılır ve her biri farklı harflerle isimlendirilir. Örneğin yazımızda üstünde duracağımız NPU, NPI demir gibi kısaltmalar kullanılır.  Sık kullanılan çelik profil çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Ayrıca dikdörtgen, kare/kutu ve oval profil gibi çelik türleri de vardır. Çelik profiller konusunda genel bir bilgi edindiğimize göre NPI ve NPU demir türleri ve bu ikisi arasındaki farkları açıklamaya geçebiliriz.

NPU Demiri

NPU demiri geniş kullanım alanı ile çelik profiller arasında öne çıkan malzemelerden. Bu tür çelik profiller genellikle yapıların çelik konstrüksiyonlarında kullanıldığından inşaat sanayisi için oldukça önemlidir. Yedek parça sektöründe de gittikçe daha fazla tercih edilmektedir.

NPU Demiri Özellikleri Nelerdir?

NPU demiri ucu açık dikdörtgen görünümüne sahiptir.  NPU demiri kendi içinde ağırlıklarına ve ölçülerine göre farklı türlere ayrılır. NPU kısaltmasından sonra gelen sayı, çelik profilin geometrik ölçülerini belirler. Örneğin 120 mm’lik NPU demiri ‘’NPU 120’’ olarak adlandırılır. Dayanıklı olmaları ve kaliteleri ile öne çıkarlar.

NPI Demiri

NPI demir yapıları destekleme konusunda harika bir iş çıkartırlar. Eğilmeye, bükülmeye ve kırılmaya karşı dayanıklıdırlar. Bu nedenle ağır yapılarda kullanılırlar. Bu tür çelik profilleri ‘’kiriş’’ olarak da anılabilir.

Ağırlıkları destekleme haricinde otomotivde, inşaat mühendisliğinde ve ağır makinelerde tercih edilirler. Genellikle dikey (sütun) şekilde kullanılırlar. 

NPI Demiri Özellikleri Nelerdir?

Bu çelik profillerin şekli H harfine benzer. NPI demir de tıpkı NPU demir gibi ebat ve ağırlık açısından farklılaşan çeşitlere sahiptir. Ölçülerine göre adlandırılırlar. Örneğin ‘’100 NPI‘’ olarak anılan demirin ebadı 100x50 şeklindedir. 

NPU VE NPI Demiri Arasındaki Fark Nedir?

Her ikisi de geniş kullanım alanları ile öne çıksa da NPI ve NPU demir türleri arasında bazı farklılıklar bulunur:

  • 1. İki profil arasındaki görünüş farklılığı ilk bakışta kendisini belli eder. NPU demirler dikdörtgen profil şekline yakın olup ucu açıktır. U harfini anımsatırlar. Bunun yanında NPI demir profili H harfine benzerliği ile bilinir. Aynı zamanda ‘’I’’ harfini andıran, ortası daha uzun türleri de vardır.

  • 2. İkinci önemli fark da kullanım alanında ortaya çıkar. Genel olarak kullanım alanları benzese de NPU demir endüstriyel alanlarda kullanılmaya daha uygundur. Otomotiv sektöründe, özellikle kamyonlarda ve römorkların imalatında sıklıkla NPU çelik kullanılır. Öte yandan NPI demir ağır malzemeleri desteklemek için üretildiğinden inşaat sektöründe daha çok tercih edilirler.